Enighet om styrket energisamarbeid

Lesetid: 3 min

Klimautfordringene kjenner ingen landegrenser, og internasjonalt energisamarbeid blir stadig viktigere. I forbindelse med energiministermøtet i Brussel 15. april sto derfor energiinfrastruktur og økt energisamarbeid på agendaen. Les mer om energiministermøtet der Norge deltok her

Norge og EU besluttet på energiministermøtet den 15. april å styrke energisamarbeidet for en bærekraftig fremtid. Hovedtemaet for møtet var energiinfrastruktur og -samarbeid. De siste årene har fokuset på utvikling av havvind i Nordsjøen, etablering av et hydrogenmarked, samt økt satsing på karbonfangst- og lagring preget dialogen mellom EU og Norge. Sistnevnte var også et tema under energiministermøtet 15. april.

Norge har en viktig rolle i europeisk energipolitikk. Samarbeidet med EU blir derfor bare tettere og tettere. EUs energipolitikk har som mål å sikre en bærekraftig, konkurransedyktig og sikker energiforsyning. Siden EØS-avtalen trådte i kraft i 1994, har det vært en stor utvikling i europeisk energipolitikk. EUs regelverk for det indre energimarkedet har over tid økt i omfang og detaljeringsgrad. Regelverket påvirker norske aktører direkte gjennom EØS-avtalen, men også indirekte gjennom virkninger på det europeiske energimarkedet. Det gjør at omfanget av ulike reguleringer kan være utfordrende å håndtere for bedrifter, organisasjoner og offentlige myndigheter. Til tross for at Norge har full råderett over egen energipolitikk, er vi avhengige av internasjonalt samarbeid for å løse klimautfordringene.

Norge har igangsatt Europas første fullskala verdikjede for karbonfangst og -lagring (CCS). Som følge av at det er gode lagringsmuligheter for CO2 på norsk sokkel, er det avgjørende å få på plass løsninger for grensekryssende transport av CO2 slik at vi kan lagre CO2 fra andre land. Løsninger for grensekryssende transport av CO2 er ikke bare viktig for klimaet, men også for norsk næringsliv som hver dag jobber med denne problematikken. Hittil har det ikke vært tillatt å transportere CO2 på tvers av landegrenser på grunn av hindringen i Londonprotokollen artikkel 6. I dag har statene likevel tilgang til å avtale seg ut av dette hinderet gjennom å inngå bilaterale avtaler. Under ministermøtet i EU som Norge deltok på, signerte Norge bilaterale «Memorandums of Understandings» (MoU) med Belgia, Danmark, Nederland og Sverige. Avtalene muliggjør dermed grensekryssende transport og lagring av CO2 på norsk sokkel. Dette er et stort og viktig steg for den storstilte norske CCS-satsingen, og bidrar til å gjøre CO2-lagring til en kommersiell virksomhet på norsk sokkel.

Vi har lang erfaring med å bistå næringslivsaktører og offentlig sektor med operativ og strategisk rådgivning knyttet til energisektoren. Vi har inngående kjennskap til de ulike regelsettene i norsk rett og internasjonal regulering.