Nærings- og fiskeridepartementet har sendt ut ny forskrift som gir nye regler for landbasert oppdrett. Fra i 1.juli er det igjen adgang til å søke om nye tillatelser for landbasert oppdrett.
20.desember 2022 ble det innført en midlertidig stans i muligheten til å søke om tillatelser til landbasert oppdrett. Bakgrunnen for stansen var at utviklingen av landbasert oppdrett viste at det var behov for en innstramming av hva som skal anses som oppdrett på henholdsvis land og i sjø etter laksetildelingsforskriften.
Endringene innebærer en presisering av vilkår for plassering av anlegg, slik at grensen mellom hva som anses å være på land og i sjø blir tydeligere. Det innføres samtidig krav om desinfeksjon av inntaksvann for anlegg på land, begrunnet med at dette vil begrense risiko for spredning av smittestoffer.
Etter endringene i laksetildelingsforskriften kan det nå kun gis tillatelse til landbasert oppdrett dersom "anlegget ligger på fast grunn eller utfylte masser på område som normalt ikke er dekket av vann". Bestemmelsen og ordlyden gir fremdeles åpning for tolkning selv om høringsbrevet fra departementet langt på vei avklarte enkelte grensetilfeller.
De nye vilkårene gjelder kun nye anlegg. Eksisterende anlegg, som allerede har fått tillatelse til landbasert oppdrett, vil ikke omfattes av de nye kravene om desinfeksjon av inntaksvann, med mindre de ønsker å forta endringer som anses som vesentlige. Departementet skriver i pressemeldingen at hva som skal regnes som en vesentlig endring vil presiseres i en veileder som skal utarbeides av Mattilsynet. Det er uklart når veilederen vil foreligge.
Avgrensningen mot kun nye anlegg er viktig for aktørene som allerede har fått tillatelser. Det er derimot knyttet spenning til hva som vil anses som vesentlige endringer og hvordan det vil påvirke videre utvikling av allerede etablerte landbaserte anlegg.
De nye reglene har vært på høring og det kom en betydelig mengde høringsinnspill. Etter høringsrunden har det blant annet blitt presisert at kravet om desinfeksjon av inntaksvann for anlegg på land kun skal gjelde anlegg som henter ferskvann fra kilder som har oppvandrende anadrom fisk eller annen aktivitet som kan medføre smitterisiko.
Det ble i høringsrunden fra mange hold påpekt usikkerhet knyttet til hvor effektive kravene vil være i forhold til å redusere smitterisiko, holdt opp mot konsekvensene ved å pålegge alle typer anlegg krav om rensing, uten at innvendingene har medført endringer i forskriften. Det ble også påpekt fra flere hold at det knytter seg usikkerhet til enkelte virkninger av rensekravene med hensyn til bl.a. fiskevelferd og fiskehelse, og at mer kunnskap burde innhentes før krav om UV-behandling innføres. I denne kontekst synes ikke føre-var prinsippet å ha vært førende, all fisk fra nye landbaserte anlegg på sjøvann, skal i fremtiden vokse opp i UV-behandlet vann.